Review: Scenografipatrullen läser Gastronaut

24.09.2022

SCENOGRAFIPATRULLEN: Mattidskriften Gastroanut är ett fynd för den sinnligt intresserade scenografiforskaren! I det första numret, med temat "aromernas rike", uppvärderar kocken, matjournalisten och chefredaktören Jens Linder "det underskattad organet" näsan. Precis vad Viveka och jag vill läsa om! Som pionjärer inom sinnliga teorier och multisensoriska pedagogiska grepp för konstvetenskapen propagerar vi för att använda alla sinnen - utan hierarkisk uppdelning - i umgänget med konst och rumsliga händelser. 

I en av artiklarna i Gastronaut ställs frågan: "Hur doftar din plats?" Artikeln lockar lika mycket till läsning som till att vilja svara på frågan själv. Ahhh, min plats - en röd stuga i skogen i Östergötland - doftar vedspis och nygräddat rågigt surdegsbröd. Eller vad händer om studenterna får ta sig av frågan? Hur som helst: Gastronaut blir ett smaskigt lästtips till studenter på våra kurser och hot stuff i andra sammahang där vi övar sinnlig kunskap och prövar uppfinnarandan.

Astrid von Rosen