#3 Review: Vassa spröt – Mjuka antenner. Sensoriska kickar överraskar på Röhsska
I en tid där våra kroppar interagerar med skärmar och våra sinnen filtreras genom algoritmer, öppnar konst- och designduon Anny Wang och Tim Söderström ett fönster mot ett annat sätt att vara i världen. Med Vassa spröt – Mjuka antenner, deras första separatutställning på museum i Sverige, bjuder duon in till en spekulativ zon där naturens formspråk, digital teknologi och sensorisk intelligens vävs samman till en sinnlig helhet. Under kurator Olivia Berkowicz' omsorgsfulla hand har några av Röhsska Museets lokaler förvandlats till ett multisensoriskt landskap – ett gränsland mellan det kroppsliga och det artificiella, det bekanta och det främmande.
I utställningen undersöks hur våra sinnliga erfarenheter kan ta plats i en alltmer digitaliserad värld. Med inspiration från naturen blommar Wang och Söderströms formspråk ut i en fantasifull färgfest med allvarliga undertoner. De tre utställningsrummen bjuder på upplevelser av konst, interaktiv design och scenografisk aktivering - det vill säga kroppars och objekts samspel med rum och atmosfärer - där design möter teknologi och konstnärlig innovation.
Det första vi möts av är Hand of the Many, en stor 3D-printad skulptur av en hand som svävar i luften, genomborrad av långa metallpinnar. Ett taktilt ilande gör sig påmint i huden – tankarna går till akupunktur, stickskador eller nervimpulser. Handen, vårt viktigaste verktyg för skapande och taktil kommunikation vittnar om hantverk och mänsklig kreativitet. Här omvandlad till teknologisk artefakt blir den en effektiv startpunkt i en utställning som utforskar sinnlighet och digital teknik.
Känselspröt är en jaquardvävd textil som kombinerar traditionell vävteknik med helt nya mönster. Verket kan exemplifiera hur konstnärsduon arbetar med kreativa korskopplingar mellan tradition och innovation. Varelser med antenner och tentakler fyller bildytan, som i ett undervattenlandskap men med inslag av mänskliga sinnesorgan i ett symbiotiskt myller. En bonad med barockinspiration uppdaterad med framtidens formspråk. Den textila materialiteten och tekniken andas omsorg. Det tar tid att skapa en väv som denna – en motståndshandling i en accelererad samtid. Här får blicken vila, och handen längta efter att känna.
Designhistoriens eko hörs i Viking, en grön, UFO-liknande skulptur som hänger från taket. Med sina spröt i metall vibrerar den av 1960- och 70-talets rymdinspiration och drömmar om plasten som framtidens material. Plasten har som alla vet fått en helt annan laddning idag.
I nästa rum finns en stor skärmvägg som handlar om våra sinnen. Väggen lånar sin form från klassiska skärmväggar i trä med snidade, mjuka former. De sex panelerna är interaktiva och väcks till liv i våra mobiltelefoner när vi skannar QR-koderna. Det hela är lite trögt (troligen beroende på vilken sorts mobil som används) men snart samspråkar vi med besökare som nyfiket vill prova tekniken. Våra fem mest välkända sinnen (syn, hörsel, beröring, doft, smak) representeras här tillsammans med föremål ur Röhsskas samlingar som kanske kan locka till sensorisk aktivering. För den som är en aktiv besökare bidrar AR-inslaget med animerade överraskningar i bildytan. Den sjätte skärmen utforskar ett okänt sinne, kanske nödvändigt för framtidens digitala interaktion. Vad krävs av våra kroppar och hjärnor när gränsen mellan fysisk och digital upplevelse suddas ut? Och vad sker om den digitala tekniken kollapsar och vår framtid blir bisarrt post-digital?
Förutom de visuella inslagen domineras rummet av en droppande, kluckande ljudbild som ger intryck av att vi befinner oss nära vatten, kanske under jord. Det ekar dovt och droppandet skapar en rytm i rummet. En doft framträder: metallisk, mineralaktig, som förstärker intrycket av att vara i något slags grotta eller underjordiskt rum. Doften visar sig vara en del av verket Hand in Hand, en serie 3D-printade skulpturer med
organiska former. En grön hand håller varsamt en bit porös lavasten - ett taktilt möte mellan handens mjukhet och stenens vassa materialitet. Mötet omsluts av den metalliska doften som känns i hela rummet. Den
skarpa doften sticker i näsan och förstärker närvaron i rummet. En annan del av verket hänger från taket, också här i form av händer som håller doftande stenar. Här utsöndrar stenarna en mörkare, mer organisk doft, som av multnande äpplen och jord. Vilken roll får doftsinnet i den digitala verkligheten, hur skapas närvaro när doftintrycken blir en tanke eller bild snarare än en verklig upplevelse?
Sist går vi in i det rosa rummet - tänk pangrosa väggar, lika lockande som riskabelt dagistöntiga. Tack och lov är väggarnas färgval väl integrerade i utställningskonceptet. Rummet domineras av ett dukat bord med taggiga bestick och färgstarka, bulliga föremål som liknar fossiler, havsanemoner eller färg-äckliga fine-dining-experiment på tallrikarna. Tankarna går till barndomens dockmåltider där fantasifulla skapelser av modellera serveras. Lika smaskigt som läskigt. På skärmar rör sig robotliknande figurer hetsigt fram och tillbaka. Det klapprande ljudet av deras nervösa steg fyller rummet och snart våra huvuden. Det är surrealistiskt, lätt obehagligt och samtidigt medryckande humoristiskt och tillgängligt. Jo, vi fattar att vi fallit ned i ett slags designens kaninhål, men nyfikenheten består, och återbesök väntar.
I Wang & Söderströms värld vibrerar designen av hybriditet som åstadkoms genom smart friktion mellan kulturens vanliga sätt att visa fram design och duons sätt att skruva upp, skruva nytt, skruva ned, och ladda om objekt och rum med kreativ energi. Utställningen påminner oss om att vi fortfarande har mångsinnliga kroppar – även i det digitala. Är våra antenner mjuka, halvmjuka-hårda eller stenhårda? För den som tar sig tid och låter sig omfamnas av utställningen kan den öppna dörrar till nödvändigt tanke- och kroppsarbete om våra livsvärldar.
Viveka Kjellmer (multisensorisk kommunikation) & Astrid von Rosen (scenografi)
Utställningen Wang & Söderström Vassa spröt – Mjuka antenner på Röhsska Museet för design och konsthantverk i Göteborg, 29.03-19.10.2025. Mer info HÄR.
Lästips:
Smith, M. M. (2021) A Sensory History Manifesto, Pennsylvania State University Press.
Heywood, I., Ed. (2017) Sensory Arts and Design, Bloomsbury.
Hughes, P. (2021) Storytelling Exhibitions. Identity, truth and wonder, Bloomsbury.
Levent, N. & Pascual-Leone, A. (2014) The Multisensory Museum, Rowman & Littlefield.
Lupton, E. & Lipps, A. (2018) The Senses: Design Beyond Vision, Cooper Hewitt.
Utställningskatalog: Wang & Söderström. Vassa spröt – Mjuka antenner, 29 mars – 19 oktober 2025, Röhsska museet.
Foto: Viveka Kjellmer